Ninel Decu

Primii pași în WordPress

Ai parcurs din acest curs

0%

Continut curs

Intro – Primii Pași în WordPress

 

 

Bine ai venit la cursul “Primii Pasi în WordPress”!

Sunt Ninel Decu și dețin site-ul www.servhost.ro, unde scriu despre marketing și vânzări online iar în ultimii ani de zile m-am ocupat de platforma WordPress. Sunt nerăbdător să împărtășesc cunoștințele acumulate cu tine.

Intenția mea pentru acest curs este să te ajut să creezi un site pe această platforma, să înveți să îl administrezi prin adăugarea de conținut în format text, audio sau video, iar la final să îl securizezi pentru a nu pierde informațiile valoroase pe care le-ai adăugat.

Misiunea mea este să ajut deținătorii de afaceri online la început de drum să își dezvolte o platforma  pentru serviciile și produsele lor și să-și crească audiența pas cu pas.

Acest curs a apărut pentru că am lucrat cu mulți oameni aflați în acestă situație. Din punct de vedere tehnic, am observat un blocaj care îi ținea pe loc și nu le dădea voie să meargă mai departe și să avanseze în dezvoltarea proiectelor pe care le aveau.

Vei găsi în aceste video-uri pașii necesari pe care să îi urmezi pentru a face aceste configurări. Sfatul meu este să aplici ce vei învăța imediat, pentru că altfel nu vei atinge obiectivele propuse, indiferent că este vorba de creșterea listei de abonați, a numărului de clienți sau a vânzărilor.

Vreau să îi ajut pe cei care doresc să creeze un site și să facă bani cu ajutorul lui. Așa că, orice intrebare vei avea sau orice dificultate vei întâmpina, eu sunt aici ca să te ajut să le depașești pentru a trece mai departe cât mai repede.

Mă poți contacta direct pe platforma cursului, prin email la ninel@servhost.ro sau pe pagina de Facebook ServHost.ro

Imi doresc să te ajut să parcurgi acest curs și să obții rezultatele pe care ți le dorești .

Spor la implementat!

Ai terminat lectia?

Lectia 1 – Cum să instalezi WordPress din cPanel

 

 

Această prima lecție îți va prezenta pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a instala platforma WordPress din panoul de control cPanel.

Pentru început, ai nevoie de un domeniu și de datele de conectare pe care le-ai primit după ce domeniul a fost pus pe server.

Folosind username-ul și parola te loghezi în cPanel. După ce ai făcut acest lucru, vei ajunge pe pagina principală a panoului de control. Trebuie să dai scroll până în partea de jos a paginii la secțiunea Softaculous Apps Installer și să dai click pe subsecțiunea cu același nume.

După acest pas, vei selecta WordPress din lista Top Scripts și vei da click pe butonul de Install de sus, după ce ai făcut câteva mici modificări în câmpurile date – modificarea numelui de Admin, generarea unei parole noi și a unei adrese de admin.  Acea adresă va fi apoi inserată mai jos în secțiunea „E-mail installation details to”.

După ce ai dat click pe install va aparea un mesaj care îți confirmă finalizarea acestui proces și vei primi datele de conectare.

Ai terminat lectia?

Lectia 2 – Cum să instalezi o tema WordPress

 

Dacă ai deja un site WordPress, vei avea la început o temă standard pe care ai ales-o la momentul instalării. Dacă vrei să alegi o temă nouă, prima dată trebuie să intri în secțiunea de Admin, să dai click pe Appearance și apoi pe subsecțiunea Themes. Pentru a previzualiza cum va arăta fiecare temă pe site-ul tău, trebuie să dai click pe butonul Live Preview pe care îl găsești sub fiecare temă.

Dacă ești mulțumit, dai click pe butonul Save & Activate, iar apoi dacă vei intra din nou pe blogul tău vei vedea schimbările.

Dacă vrei să instalezi o altă temă pe care ai cumpărat-o și o ai în calculator, vei selecta tot Appearance din pagina de admin, apoi Themes și opțiunea Add New Theme, urmată de butonul Upload Theme. De aici, alegi fișierul din calculatorul tău și apeși pe Install Now.

După instalarea și activarea temei dorite, verifică fiecare pagină din site-ul tău, în cazul în care sunt necesare ajustări / modificări din punct de vedere al conținutului.

Ai terminat lectia?

Lectia 3 – Cum sa creezi o pagina in WordPress

 

Pentru a-ți crea o pagină în WordPress (cum este pagina de contact sau de blog), trebuie să intri pe pagina de admin, să dai click pe secțiunea Pages iar apoi pe subsecțiunea All Pages. Următorul pas este să dai click pe Add New iar apoi să completezi titlul noii pagini și alte detalii, după care să apeși pe Publish pentru a salva modificările dorite.

Pentru a-ți crea un meniu, procedura este similară. Din pagina de Admin, dai click pe secțiunea Appearance și selectezi Menus. După ce ești redirecționat pe pagina de meniu va trebui să completezi câmpul cu numele meniului. Pentru a finaliza operațiunea, dai click pe Create Menu.

Dacă vrei să incluzi paginile create în meniu, le poți selecta din stânga din secțiunea Most Recent iar apoi să le ordonezi folosind cursorul după cum îți dorești să apară în meniu. Pentru a salva modificările, dai click pe Save Menu și vizitezi din nou pagina de blog ca să vezi cum arată.

Ai terminat lectia?

Lectia 4 – Cum adaugi un articol pe blog

 

Dacă vrei să adaugi un articol pe blog, primul pas este să mergi în panoul de Admin. Din câmpul Posts să trebui să selectezi Add New. Apoi, vei copia titlul și textul articolului tău din Word sau alt program de editare text pe care l-ai folosit și le vei insera pe pagina de la Add New Post.

Dacă vrei să adaugi și poze, vei folosi butonul de Add Media din partea de sus a paginii și vei selecta poza dorită, iar apoi trebuie să dai click pe Publish.

Pentru a vedea modificările, trebuie să intri din nou pe pagina de blog. Felicitări, ai adăugat un articol pe blog!

Ai terminat lectia?

Lectia 5 – Cum adaugi o categorie pe site

 

Ca să adaugi o categorie pe site, incepi prin a intra pe pagina de Admin, a selecta secțiunea Posts și subsecțiunea Categories. De aici, vei completa câmpul de sus cu numele pe care vrei să-l dai categoriei. De exemplu, dacă ai un site de parenting, un nume de categorie adecvat ar fi „Bebeluși”. Dacă vrei să adaugi mai multe categorii, ai disponibil butonul Add New Category din partea inferioară a paginii.

După ce ai creat categoria, poți intra pe unul dintre articolele pe care deja le-ai publicat din secțiunea Posts, să-l deschizi și să-l integrezi în categoria dorită.

Inițial, articolul apărea ca Uncategorized, dar poți schimba asta din pagina de articol, selectând secțiunea Categories și bifând categoria pe care o vrei din listă. Pentru a finaliza, dai click pe butonul albastru de Update din pagina de articol.

Ai terminat lectia?

Lectia 6 – Cum să îți personalizezi meniul în WordPress

 

Dacă vrei să îți personalizezi meniul în WordPress, va trebui să intri prima dată pe pagina de Admin, să dai click pe secțiunea Appearance, apoi pe butonul Menus. Aici, vei avea paginile pe care le-ai creat.

Dacă vrei să îți personalizezi secțiunea laterală de la articole, trebuie să intri de la Appearance în Widgets. Vei vedea că ai la dispoziție mai multe opțiuni pentru Sidebar, cum ar fi un buton de Search, o secțiune Archive, Recent Comments sau Meta. Le poți aranja în ce ordine vrei tu să apară în sidebar folosind cursorul.

Dacă vrei ca una sau mai multe opțiuni să nu apară deloc pe site, pur și simplu o selectezi și o tragi în afară folosind cursorul. Dacă vrei să adaugi ceva în plus în Sidebar, poți selecta din Available Widgets în partea stângă mai multe opțiuni (Pages, Meta, RSS).

Dacă vrei să selectezi o pagină principală pentru site-ul tău, vei folosi Settings din pagina de admin, urmată de subsecțiunea Reading. De aici, poți selecta pagina de blog, de exemplu, ca pagină principală pentru site-ul tău și să salvezi.

Ca să vezi modificările, poți intra din nou pe site-ul tău.

Ai terminat lectia?

Lectia 7 – Cum sa creezi o adresa de email pe domeniul tau

 

Ca să creezi o adresă de email pe domeniul tău, trebuie să intri în cPanel folosind datele pe care le-ai primit de la provider-ul de hosting. Introduci user-ul și parola iar după ce te-ai logat, vei vedea mai multe secțiuni.

Dai scroll pe pagină până la secțiunea email și selectezi Email Accounts. Vei avea deja domeniul introdus, trebuie doar să completezi câmpul Email cu adresa dorită.

Un exemplu ar fi office@numedomeniu.ro. Următorul pas este să generezi o parolă folosind butonul Password Generator și să o introduci de două ori în câmpul Password. Îți recomand să și salvezi această parolă într-un document Word pentru a o putea folosi pe viitor.

De pe aceeași pagină selectezi Unlimited din secțiunea Mailbox Quota și dai click pe Create Account. Felicitări, acum ai o adresă de e-mail pe domeniul tău!

Ai terminat lectia?

Lectia 8 – Cum sa setezi o adresa de email pe MAC OS

 

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să intri în cPanel unde am creat anterior adresa de e-mail pe domeniu. În secțiunea Email Accounts vei găsi adresa ta, iar în partea dreaptă vei vedea o secțiune Set Up Mail Client pe care trebuie să dai click.

În continuare, vom vedea două coloane – folosim setările standard din partea dreaptă, respectiv Non-SSL Settings.

După acest pas, trebuie să deschidem programul de e-mail. În partea stângă la mail selectăm opțiunea Adaugă Cont și dăm click pe opțiunea Alt Cont de Mail din listă, după care confirmăm operațiunea apăsând pe butonul Continuă.

Urmează să adăugăm contul de e-mail, completând câteva rubrici – nume, adresă de e-mail și parolă, apoi să dăm click pe Autentificare. Întotdeauna user-ul este adresa de e-mail, la tipul contului selectăm opțiunea POP iar incoming și outcoming servers sunt mail.domeniu.ro. După acest pas, apăsăm iar pe Autentificare.

După ce ai parcurs toți acești pași, poți trimite și primi e-mailuri.

Ai terminat lectia?

Lectia 9 – Cum sa iti setezi adresa de email in Outlook 2016

 

Ca să îți setezi o adresă de email în Outlook 2016 trebuie în primul rând să intri în cPanel, unde ai datele de conectare standard, userul și parola adresei de mail create mai devreme. Deschizi Outlook, dai click pe Tools din bara de sus și selectezi Accounts. Apoi, va trebui să dai click pe Create Account – Other Email.

Introduci adresa de email creată mai devreme și parola, completezi câmpul User tot cu adresa de email, la câmpul Type selectezi Pop, serverele de incoming și outgoing sunt asemănătoare cu cele din lecția precedentă, de forma mail. domeniu. ro.

Porturile de incoming rămân de 110, iar pentru outgoing punem numărul 26, apoi dăm click pe Add Account.

Acum poți folosi adresa de e-mail pentru a trimite sau primi mesaje fără probleme.

Ai terminat lectia?

Lectia 10 – Cum să creezi un fullback-up la site-ul tău

 

Ca să faci un fullback-up la site-ul tău trebuie mai întâi să intri în cPanel. Din secțiunea Files selectezi opțiunea de Backup. Următorul pas este să dai click pe butonul albastru Download a Full Website Backup.

Introduci adresa de mail și dai click pe Generate Backup iar apoi vei downloada back-up-ul pe calculatorul tău. Aceasta este metoda manuală de a face backup la site și la e-mailuri.

Este bine să faci și backup automat în fiecare zi la site în Dropbox în cazul în care se întâmplă ceva cu website-ul și vrei să ai salvată mereu ultima versiune a acestuia într-un cont în afara serverului. După ce backup-urile au fost făcute, ele vor apărea în secțiunea de Backups.

Vei găsi un headline –Backups Available și poți downloada de acolo ultima versiune ca să fi sigur că nu pierzi informații valoroase din site-ul tău.

Ai terminat lectia?

Lectia 11 – Cum fac back-up la site in Dropbox

 

De ce este important să faci acest back-up? Dacă se întâmplă ceva cu site-ul tău și pierzi informațiile, e bine să ai o copie de siguranță în exteriorul serverului iar eu te voi învăța cum să faci asta. Pentru început, deschizi pagina de admin WordPress, dai click pe Dashboard și alegi secțiunea Plugins. Aici avem deja instalat un plugin – BackWPup și trebuie să-l configurăm.

Găsim acest plugin pe Dashboard în partea de jos, îl selectăm și dăm click pe opțiunea Create a Job din listă. Punem un nume (ex: numele site-ului), dăm scroll și găsim o secțiune Job Destination și o întrebare „Where should your backup file be stored?”. Selectăm opțiunile Backup to Folder și Backup to Dropbox, apoi dăm click pe Save Changes pentru a salva modificările făcute.

Tot în secțiunea BackWPup găsim în bara de sus opțiunea Schedule. O putem folosi pentru a programa acest back-up să aibă loc într-o anumită perioadă. Selectăm opțiunea de automat și o oră la care vrem să se facă back-up-ul, de preferat la 12 noaptea pentru a nu afecta site-ul.

Tot în bara de sus vom găsi secțiunea To: Dropbox. Trebuie să fii conectat în Dropbox pentru că de acolo vom obține date de autentificare sub forma unui cod pe care trebuie să-l inserăm înapoi în plugin. Va mai fi nevoie să completăm secțiunea Destination Folder cu folderul în care vrem să se salveze back-up-ul.

În BackWPup vom găsi acum back-up-ul și vom da click pe Run Now. După ce se finalizează operațiunea, vom vedea fișierul în Dropbox iar în fiecare zi vom avea un back-up făcut.

Asta este tot.

Ai terminat lectia?

Lectia 12 – Cum să monitorizezi uptime-ul site-ului tău

 

Sunt momente în care uptime-ul site-ului tău este nefuncțional din cauza serverului, site-ului sau a altor probleme. Ca să monitorizezi uptime-ul site-ului tău și să fii anunțat în timp real dacă site-ul tău a picat, îți recomand să intri pe www.uptimerobot.com. Crearea unui cont este gratuită și poți face până la 50 monitorizări gratuite.

După ce ți-ai creat contul, dai click pe butonul Add New Monitor și adaugi informațiile legate de site – URL, denumire site și intervalul de monitorizare. Poți selecta opțiunea Alert Contacts to Notify pentru a primi un e-mail și finalizezi prin a da click pe butonul Create Monitor.

După ce ai creat task-ul, în 24 ore vei afla cât timp a fost întrerupt site-ul și la ce ore și vei fi anunțat prin email.

Ai terminat lectia?

Lectia 13 – Cum fac update la WordPress, tema si plugin-uri

 

Ca să faci update la WordPress, temă și pluginuri începi prin a intra pe pagina de admin a site-ului tău. Din Dashboard dai click pe subsecțiunea Updates. Aici vei găsi cele trei secțiuni pe care le poți actualiza – WordPress, plugin-uri și teme.

În partea de jos vei vedea dacă este nevoie să dai update sau dacă acestea sunt deja actualizate. În cazul în care nu este nevoie, va apărea înscrisul „Your plugins are all up to date.”

De ce este important să faci aceste update-uri periodic? Ele te ajută la securitatea site-ului. Dacă de exemplu faci update doar la WordPress, nu și la plugin sau teme, site-ul poate rămâne în continuare expus atacurilor, așadar este bine să nu neglijezi acest aspect.

Ai terminat lectia?

Lectia 14 – Cum sa instalezi Facebook Like Box

 

Ca să instalezi Facebook Like Box, trebuie să intri pe pagina de admin WordPress la secțiunea Plugins, să dai click pe butonul albastru Add New iar apoi să scrii numele plugin-ului în secțiunea de search. După ce l-ai găsit, îl instalezi printr-un click pe butonul Install Now iar apoi trebuie să-l activezi.

După acest pas, dacă intri pagina ta de admin WordPress din nou, vei găsi în stânga o secțiune Facebook Like Box, unde poți vedea situația paginii tale de Facebook asociate blog-ului și câte like-uri ai.

Din secțiunea Despre a paginii tale de Facebook, vei găsi o subsecțiune Pagină Oficială. Trebuie să copiezi ID-ul de acolo și să-l atașezi în Facebook Like Box de pe platforma ta WordPress în câmpul Page ID. Pentru a încheia, apeși pe butonul Save.

Felicitări. Acum pagina ta de Facebook va apărea pe blog!

Ai terminat lectia?

Lectia 15 – Cum să instalezi butoanele de share la articole

 

Ca să adaugi butoanele de share la articole pe blogul tău, trebuie să instalezi un plugin care face acest lucru. Intri pe pagina de Admin la secțiunea Plugins. Numele Plugin-ului de care ai nevoie se numește Simple Share Buttons Adder – îl instalezi și îl activezi.

După ce ai parcurs acești pași, plugin-ul va apărea în pagina de admin la secțiunea Settings – Simple Share Buttons. Dai click pe el, iar următorul pas va fi să-l setezi.

La secțiunea Locations bifezi opțiunea ON pentru Homepages, Pages, Posts, Categories/Archives pentru ca el să apară pe blog.

În funcție de locul în care vrei să apară butonul de share, poți selecta din câmpul Placement mai multe opțiuni. Eu de regulă aleg After pentru ca butonul să apară la finalul articolelor. După ce faci asta, dai click pe save pentru a salva modificările.

Tot în Share Buttons Settings vei găsi în bara de sus o secțiune Counters. De acolo trebuie să activezi Share Count și Show Once pentru a putea vedea câte share-uri sau like-uri ai pentru un articol.

Dacă intri din nou pe pagina articolului, vei vedea acum butoanele de share. Felicitări!

Ai terminat lectia?

Lectia 16 – Cum sa adaugi un sudomeniu si un domeniu suplimentar in cPanel

 

În această lecție vei învăța cum să configurezi un subdomeniu și un domeniu suplimentar în cPanel pe abonamentul tău de hosting.

Prima dată trebuie să intri în cPanel la secțiunea Domains, unde vei găsi câmpul Subdomains. Dai click pe el iar de acolo îți poți crea un subdomeniu. Trebuie în primul rând să completezi numele subdomeniului. Dacă de exemplu vrei să faci o pagină separată pentru un curs, completezi numele subdomeniului cu cuvântul curs și apeși pe butonul albastru „Create”.

Dacă intri acum pe el, vei vedea că nu există nimic în momentul acesta. Trebuie să-ți alegi o temă separată sau un landing page în funcție de ce vei folosi.

Dacă vrei să adaugi un domeniu suplimentar, tot din cPanel în secțiunea Domains dai click pe Addon Domains. Următorul pas este să dai un nume domeniului creat, apoi să dai click pe butonul albastru Add Domain.

Asta e tot.

Ai terminat lectia?

Lectia 17 – Cum sa optimizezi bazele de date pentru o viteza mai buna a site-ului

 

Salut, în această lecție îți voi arăta cum să optimizezi bazele de date pentru o viteză mai bună a site-ului tău.

Pentru a realiza acest lucru, trebuie să instalezi un plugin special dedicat. Intri pe pagina ta de admin WordPress la secțiunea Plugins și selectezi Add New. Plugin-ul de care ai nevoie se numește WP-Optimize – îl instalezi folosind butonul Install Now și îl activezi.

După ce ai făcut asta, vei găsi noul plugin în partea stângă jos în Dashboard. Dai click pe el iar în bara de sus vei găsi secțiunea Settings.

Din General Settings bifezi prima opțiune ca să-ți păstreze două săptămâni datele din Auto Clean-up Settings și îl setezi ca să îți facă o optimizare săptămânală. Tot din Auto Clean-up settings trebuie să bifezi opțiunea Optimize Database Tables și să salvezi.

Următorul pas este să rămâi tot în pagina plugin-ului WP Optimize, să dai click pe WP-Optimize din bara de sus și apoi pe Run Optimization pentru a porni operațiunile pe care vrei să le facă.

Dacă blogul tău are zeci sau sute de articole, această optimizare este foarte importantă.

Acum ai optimizat bazele de date. Felicitări.

Ai terminat lectia?

Lectia 18 – Cum sa optimizezi pozele din site

 

Acest tutorial îți va arăta cum să optimizezi pozele pentru o încărcare mai rapidă a site-ului tău. Să începem.

Ca să faci acest lucru, ai nevoie de un Plugin. Din secțiunea de admin WordPress, dai click pe Plugins – Add New. Numele Plugin-ului de care ai nevoie este WP Smush. Îl instalezi și îl activezi.

După ce l-ai instalat, din Dashboard dai click pe secțiunea Media. Aici vei găsi toate pozele pe care le poți optimiza. Le bifezi iar în partea dreaptă ai un buton de optimizare pe care trebuie să dai click. Dacă ai un număr mai mare de poze pe site (zeci, sute) este bine să bifezi și opțiunea Bulk Actions, apoi finalizezi prin click pe Apply.

Felicitări, acum pozele de pe site-ul tău sunt optimizate și vor ocupa mai puțin spațiu pe server!

Ai terminat lectia?

Lectia 19 – Cum trimiti email din blog prin portul SMTP

 

În această lecție vei afla cum poți instala o opțiune de a trimite mail-uri din WordPress prin portul SMTP pentru a proteja blog-ul în cazul în care este virusat.

Pentru a face asta, intri în pagina de admin WordPress și selectezi Plugins iar apoi Add New.  Plugin-ul de care ai nevoie se cheamă WP-Mail-SMTP, îl instalezi și îl activezi.

Ca să îl configurezi, de la Settings bifezi opțiunea Send all WordPress emails via SMTP. Dacă dai scroll vei vedea o secțiune SMTP Options. Acolo vei găsi SMTP port pe care îl setezi la 26 în loc de 25.

Mai jos, trebuie să configurezi adresa de mail și parola. Acum, dacă se trimite un e-mail din adresa de WordPress care să ne înștiințeze în legătură cu schimbările din site-ul nostru, el va fi securizat. Ca să fii sigur de asta, ai și opțiunea „Send a Test Email” pentru a verifica.

Asta e tot.

Ai terminat lectia?

Lectia 20 – Cum sa instalezi un formular de contact

 

Ca să instalezi un formular de contact pe site-ul tău, primul pas este să intri pe blog în secțiunea de Admin și să instalezi un plugin. Dai click pe Plugins – Add New iar cel de care ai nevoie se numește Contact Form 7 – îl instalezi și îl activezi.

După ce l-ai activat, îl vei găsi în Dashboard în partea stângă sub numele de Contact. De acolo vei găsi un meniu Add New. După ce ai dat click, trebuie să selectezi opțiunea Edit pentru a configura formularul de contact. Îl poți lăsa sub numele de contact sau redenumi după preferințele tale.

Vei vedea o secțiune Form cu un cod și câteva fraze în limba română – Numele tău, E-mailul tău, Subiect și Mesajul tău pe care trebuie să le modifici. La Mail vei avea adresa de e-mail pe care ai creat-o la început iar la mesaje poți edita în limba română ce vrei să apară când s-a trimis un e-mail, când a apărut o eroare și nu s-a trimis un e-mail etc. Dai Save la fiecare pagină la care ai făcut modificări.

La final, tot din secțiunea Contact vei copia codul pe care îl găsești scris pe fundal albastru sus și vei merge în Dashboard la Pages – All Pages. Acolo vei găsi pagina de contact – intri pe ea și inserezi codul în pagină, apoi apeși butonul Update.

După ce ai terminat, intri pe blogul tău pe pagina de Contact și vei găsi formularul de contact. Felicitări! J

 

Ai terminat lectia?

Lectia 21 – Cum sa redimensionezi o poza pentru site-ul tau

 

Poți începe prin a downloada o poză de test oarecare de pe Pixabay.com, Pexels.com sau altă platformă de imagini gratuite. Îți recomand să o descarci pe calculator bifând cea mai mică dimensiune posibilă. Ca să o redimensionezi în funcție de ce ai tu nevoie, poți folosi Paint și să o cropezi, apoi o salvezi și intri pe pagina de blog.

Adaugi un post nou, dai click pe Add Media și adaugi poza. După ce s-a adăugat în galeria media, dai click pe opțiunea Edit Image și selectezi dimensiunile dorite din dreapta sus de la New Dimensions, apoi dai click pe Scale.

Ca că vezi cum arată noua poză, intri din nou pe site-ul tău. Poți face ajustările necesare de fiecare dată.

Ai terminat lectia?

Lectia 22 – Cum sa instalezi pluginul de securitate Wordfence

 

Un plugin de securitate pentru site-ul tău te ajută în cazul în care acesta se virusează. Eu recomand plugin-ul Wordfence pentru că este actualizat, are peste 20 milioane de descărcări și este gratis. Dacă vrei să afli mai multe despre el, poți accesa pagina www.wordpress.org și să introduci numele lui în bara de căutare.

Ca să-l instalezi, trebuie să intri în secțiunea de admin WordPress la Plugins și să dai click pe Add New. Introduci numele plugin-ului în bara de căutare, îl instalezi printr-un click pe Install Now și îl activezi.

După ce ai făcut asta, vei găsi plugin-ul în partea stângă jos în Dashboard. Dai click pe el iar apoi pe Options pentru a-l configura. Majoritatea setărilor sunt deja făcute, dar ce este important de reținut este că trebuie să introduci o adresă de e-mail pentru a primi mesaje periodice de la acest plugin cu situația site-ului tău.

După ce ai salvat progresul, trebuie să dai scroll până la secțiunea cu setări avansate (Advanced Settings) și să bifezi câteva opțiuni importante, cum ar fi să primești e-mail dacă sunt probleme critice cu site-ul tău și să le debifezi pe cele mai puțin importante pentru a nu primi foarte multe emailuri. Mai este important să selectezi și opțiunea Immediately block fake Google crawlers din secțiunea Rate Limiting Rules pe care o găsești mai jos dacă dai scroll.

Pentru o securitate ridicată, îți recomand să faci câteva modificări și în secțiunea Login Security Options. Vei vedea că numărul prestabilit de încercări de logare nereușite este 20, după care ești deconectat. Recomand să schimbi numărul la 3, atât pentru user, cât și pentru parolă.

Mai poți de asemenea să bifezi și opțiunea Hide WordPress Version. Asta te poate ajuta în cazul în care cineva scanează site-ul tău cu intenția de a-l sparge. Dacă nu va putea citi varianta de WordPress, îi va fi mai greu să se folosească de anumite breșe în securitate.

După ce salvezi progresul, vei începe să primești alerte pe e-mail de la plugin. Dacă ai plugin-ul instalat de ceva vreme pe site, vei putea găsi statistici cu atacurile oprite din ultimele zile, săptămâni sau chiar luni.

Ai terminat lectia?

Lectia 23 – Cum sa instalezi un certificat SSL

 

Acest certificat asigură securitate conexiunii și datelor pe care le introduci. Ca să vezi dacă o conexiune este securizată, introduci numele site-ului în Browser și vei vedea în bara de sus un lacăt și un înscris verde cu numele Securizat. Dacă un site nu este complet sigur, vei vedea un cerculeț în bara de sus și dacă vei da click vei vedea că nu ai o conexiune complet sigură pe site-ul respectiv.

Ca să instalezi acest certificat de securitate SSL în WordPress, mai întâi mergi în secțiunea de administrare la setări, apoi dai click pe General. Vei găsi un câmp Site Address (URL) și vei vedea URL-ul site-ului tău care începe cu http://. Trebuie să modifici în https:// și să salvezi.

Al doilea pas este să mergi la Plugins din Dashboard și să dai click pe Add New. Plugin-ul pe care trebuie să-l cauți este Easy Https Redirection, îl instalezi și îl activezi. După acest pas, vei găsi plugin-ul în lista cu cele instalate deja.

Va trebui să dai click pe butonul Edit din listă și să bifezi cele două opțiuni posibile – Enable automatic redirection to the HTTPs si Force resources to use HTTPs URL.

Dacă intri pe site acum, el tot nu va apărea securizat, asta pentru că browserul ne arată în continuare versiunea anterioară. Trebuie să intrăm la Settings în browser și să bifăm cookie-urile din secțiunea „Șterge datele de navigare”.

Acum dacă mergem înapoi pe site și dăm refresh, el va apărea ca fiind securizat. Asta e tot.

Ai terminat lectia?

Lectia 24 – Cum să anunți la Google modificarea de URL

 

În video-ul precedent ai învățat cum să instalezi un certificat SSL – acum vei învăța cum să anunți Google în legătură cu schimbarea de URL pe care ai făcut-o.  Vei avea nevoie de un cont Google pentru că vom folosi două instrumente gratuite.

Primul pas este să intri pe Google, să cauți instrumentul Google Analytics și să dai click pe primul link. Te vei loga cu aceleași date pe care le folosești pentru contul de e-mail. După ce te-ai conectat, dai click pe Administrator din partea stângă jos a ecranului iar apoi selectezi opțiunea de a-ți crea un cont nou.

De acolo trebuie să selectezi opțiunea Site și să introduci numele contului și al site-ului, iar la câmpul cu adresa URL a site-ului trebuie să modifici din http:// în https://.

După ce ai completat și restul datelor de pe pagină, finalizezi dând click pe butonul albastru „Obțineti codul de urmărire” și se va genera un cod.

Acum trebuie să te întorci pe site-ul tău în pagina de admin la Plugins și să dai click pe Add New pentru că va fi nevoie să instalezi un plugin. Numele lui este Yoast Seo, îl introduci în bara de căutare, îl instalezi și îl activezi.

După ce ai făcut asta, vei găsi plugin-ul instalat în pagina de admin în partea stângă jos. Dai click pe el și apoi pe Dashboard, iar în bara de sus vei găsi opțiunea Webmaster Tools.

Pe noi ne interesează Google Search Console din listă. Dacă dai click pe acesta, vei avea câteva modalități de verificare a contului Google cu site-ul. Selectezi HTML file upload și dai click pe HTML verification file. Va trebui să descarci fișierul iar apoi să te loghezi în cPanel.

După ce te-ai logat, apeși pe File Manager și dai click pe folderul public_html și uploadezi fișierul salvat înainte.

După acest pas, poți reveni în Google Search console. Va trebui să treci de un scurt text de verificare a autenticității, apoi vei vedea mesajul conform căruia site-ul tău este acum verificat.

Ca să fii sigur, poți căuta Google Search Console pe Google și da click pe primul link. Dacă ești în continuare logat cu contul tău de Google Analytics, vei găsi o listă cu site-urile tale. Dai click pe opțiunea „Adaugă o proprietate” din dreapta și completezi cu noul URL – https://numedomeniu.ro și salvezi.

Dacă intri din noul în pagina de admin la plugin-ul instalat, vei găsi secțiunea Features. Trebuie să dai enable la Advances Settings Pages și să salvezi. Acum vor apărea niște opțiuni noi ale plugin-ului pe care nu le aveam înainte.

Trebuie să dăm click pe XML Sitemaps din acea listă și să ne întoarcem în Google Search Console unde vom găsi secțiunea Accesare cu Crawlere și opțiunea Sitemaps. În partea dreaptă sus este un buton roșu Adăugați/Testați un Sitemap pe care trebuie să dăm click, să introducem adresa sitemap-ului nostru și să salvăm.

Acum site-ul nostru va fi indexat de Google. Trebuie doar să mai intrăm odată la Setări din pagina de admin WordPress și să dăm click pe Reading. Acolo vom găsi un câmp Search Engine Visibility – trebuie să ne asigurăm că nu este bifat și să salvăm.

Asta e tot.

 

Ai terminat lectia?

Gânduri de final

 

Salut,

Am ajuns la finalul cursului “Primii Pași în WordPress” în care ai învățat noțiunile de bază despre cum să creezi și să administrezi un site pe platforma WordPress.

Cursurile viitoare pe care le vom realiza te vor învăța cum să-ți construiești o audiență careia să i te adresezi cu oferta ta.

Până atunci, însă, rugamintea mea este să pui în practică ceea ce ai învățat după parcurgerea acestui curs.

Te invit să treci la acțiune pentru că, dupa cum știi, informația înseamnă putere numai dacă este pusă în practică și doar prin exercițiu poți ajunge unde ți-ai propus.

In realizarea conținutului nostru, ținem cont de sugestiile tale, de feedback-ul primit în articole și de interacțiunile pe care eu și echipa mea le avem cu tine în fiecare zi.

Acest curs nu este un simplu monolog, iar parerea ta conteaza pentru  noi.

De aceea, te invit să ne trimiți un mesaj prin email sau pe Facebook și să ne spui părerea ta despre acest curs, ce a funcționat și ce nu a funcționat, ce ai fi dorit în plus și nu ai gasit aici sau alte sugestii de îmbunătățiri pe viitor.

Orice informație care ne poate ajuta să fim mai buni în ceea ce facem și să te însoțim mai bine în drumul tău antreprenorial este bine venită.

Iți multumesc pentru participare!

Ai terminat lectia?

Continut curs

  • Continut curs