Cum să scapi de amânarea proiectelor cu o strategie simplă

Saptamana trecută am discutat cu 2 cliente din programul de mentorat și ambele erau blocate în același punct adică la inceput. Cu toate că avea ideea cu ce anume să facă, cui să se adreseze și ce problema să rezolve + plus strategia și planul de implementare ele nu au făcut nimic de cateva saptamani de zile.

Poate ești și tu în situația în care vrei să re apuci de un proiect dar din diverse motive îl tot amani. Îți dorești să împărți cunoștințele și experiența ta cu alți oameni iar dacă poți obține și ceva bani din asta ar fi foarte bine.

Cu toate acestea apar tot felul de lucruri neprevăzute care capătă o importanță mai mare decât proiectul tău. Vezi cum trece timpul și îți dai seama că stai pe loc. În interiorul tău simți o stare de frustrare și furie că nu te poți apuca cu toate că îți dorești foarte mult acest lucru.

Începi să te invinovatesti cu nu ești bun și poate ai tu ceva. Te simți singur în aceasta lupta și ești pe punctul să renunți.

Pot să-ți spun că este nedrept ce se întâmplă pentru că poate ai muncit mai mulți ani de zile că să ajungi aici, ai făcut și ceva cursuri sau specializare în domeniul tău în care ai investit o gramada de bani și e păcat să renunți acum.

Soluția care mi-a venit în minte la aceasta problema pe care am recomandat-o și celor 2 persoane de care îți spuneam că am vorbit a fost să implementeze micro obiceiuri în viața lor care să le ajute să depaseasca aceasta amanare.

Conceptul l-am văzut prezentat de Profesorul BJ Fogg de la Universitatea Stanford.

Problema identificată de domnul profesor a fost că atunci când ne implicăm într-o activitate nou cu o durata mare de 3-6 luni de zile avem nevoie de crearea unui obicei pentru a face acest lucru.

Peste 40% din viata noastra este realizata din obiceiuri. Lucruri pe care le facem fără că să ne gandim efectiv la ele.

Gandeste-te atunci când mergi cu masina sau bicicleta după ce ai invatat să o faci nu te mai gandesti cum să schimbi viteza sau cum să îți ții echilibrul. O faci pur și simplu în timp ce faci și alta activitate de exemplu să vorbești la telefon.

Profesorul Fogg a descoperit că atunci când ai nevoie să implementezi un nou obicei pentru a finaliza un proiect în cazul de faci ai nevoie de toata atenția ta. Asta va duce la un consum mai mare de energie pentru că ai nevoie să fii motivat că să îl duci până la capăt.

Nu discutam aici de acțiuni pe care el faci de cateva ori ci de obiceiuri pe care să le faci zilnic timp de minim 6 luni de zile sau poate ani de zile. Și aici apare problema. Pentru a fi constant ai nevoie de motivatie care să te țină pe linia de plutire atunci când n-ai chef să faci acea activitate.

Ce se întâmplă când motivatia este mica? Vei amana să-l faci și vei spune că te ocupi maine de proiect. Dacă ai omis 2-3-4 zile te-ai distantat de proiect și gandurile tale se duc spre alta activitate.

 

Soluția este să faci acel lucru chiar și când motivatia este mica!

Cum funcționează sistemul obiceiurilor:

  • existența unui trigger – declansator
  • acțiunea
  • recompensa

 

Pe baza celor 3 elemente se instalează un obicei nou.

Trigger – acesta este declansatorul. Poți găsi un obicei existent pe care îl ai în perioada când vrei să introduci nou obicei. Să spunem că vrei să creezi un curs online cum era cazul celor 2 cliente de care spuneam.
Îți spui că dimineața după ce îți bei cafeaua să îți scrii 2-3 idei despre ce anume poți crea că și materiale saptamana aceasta.

Secretul este să fie un task foarte mic la inceput care să dureze 2-3 minute până la 5-10 minute. Ceva care să fie imposibil să nu faci indiferent de starea de spirit.

După ce l-ai făcut efectiv te bucuri fie prin a spune că ești extraordinar!  Să fie ceva prin care îi spui creierului că te-ai tinut de cuvant și că îți dorești să faci acest lucru în continuare.

 

Formula este:  “După ce _______________ (obicei existent), fac _______________ (obicei nou)”.

 

Repeta acest proces zi de zi și vei vedea că după ce începe să se instaleze rutina vei intra în acea stare de flow și vei începe să lucrezi 10 minute, 20 de minute, 30 de minute fără să te fortezi și chiar îți va plăcea acest timp alocat pentru proiectul tău.

Vor începe să îți vina idei în timpul zilei pe care abia aștepți să le pui în practică a doua zi. Sfatul meu este să-ți iei o agendă să le scrii iar dacă nu poți să scrii folosește reportofonul de la telefon și inregistreaza-te.

Prin acești pași mici te vei apropia de obiectivul tău și vei evita amanarea care te tine la același nivel de frustrare se nemulțumire.

Ce ai nevoie să faci acum este să decizi care este obiceiul pe care îl vei folosi pe post de trigger și care este pasul mic pe care îl poți face zilnic pentru a atinge obiectivul pe care ți l-ai propus.

Începe chiar de azi să aplici acest concept și apoi scrie-mi un email în care să-mi spui dacă te-a ajutat acest exercițiu. Care au fost rezultatele?

Sunt aici și răspund la fiecare mesaj.

Cu drag,

Ninel

Mai multe optiuni

Articole

Ce este un MVP și de ce ai nevoie de unul?

Când începi o afacere nouă, intri într-un proces intens de învățare despre clientul tău ideal. Îi descoperi nevoile și dorințele, provocările cu care se confruntă

Articole

Studiu de caz – Claudia Toth

Tocmai a ieșit din cuptor un nou studiu de caz, de această dată alături de Claudia Toth, meditator germană.  Claudia Toth este în primul rând

Vrei să atragi mai mulți clienți în întâlniri 1 la 1?

Inscrie-te la Provocarea de 5 Zile și construiește împreuna cu mine un Funnel de Vânzări prin care să atragi noi clienți în fiecare lună.

Totul în doar 5 zile, fără să ai nevoie de foarte multe cunoștințe tehnice.